Met Ramsey-getallen loste wiskundige Sam Mattheus (30) een oud probleem op een gloednieuwe manier op. Meetkundigen kenden de oplossing al een halve eeuw, ze wisten alleen niet dat het de oplossing was. Zijn onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.
Voor zijn oplossing combineerde Sam Mattheus twee takken van de wiskunde die elkaar normaal niet tegenkomen: de combinatieleer en de eindige meetkunde. Het vraagstuk dat hij oploste, kadert binnen de zogenaamde Ramsey-getallen, fundamentele grootheden die de grenzen van mogelijke wanorde weergeven. De combinatieleer is de klassieke manier om Ramsey-getallen te berekenen, Mattheus voegde daar zijn eigen kennis aan toe. Met de Hermitische kromme vond hij de sleutel om het probleem op te lossen en pleit hij tegelijk voor meer kruisbestuiving binnen de wiskunde.
‘Net zo gedreven als de gebroeders Wright in hun vliegtuig stapten om het luchtruim te verkennen, zo proberen wiskundigen fundamentele vraagstukken te begrijpen’, zegt Mattheus in een reactie.
Met de award bekronen wetenschapsblad Eos en de Jonge Academie de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het moment. Hoofdredacteur van Eos Wetenschap Raf Scheers en hoofdredacteur Universiteit van Vlaanderen Katleen Bracke benoemden Mattheus in naam van de vakjury als winnaar. De publieksprijs gaat naar Sarah Ahannach.
Mattheus ontvangt een gepersonaliseerd werk van kunstenaar Kevin Trappeniers.