Gisteren vond in het stadhuis van Brussel onze boekvoorstelling 'Een vraag naar waarheid' plaats in het kader van PACT, de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking. Onze gast, de Nederlandse politicus en natuurkundige Robbert Dijkgraaf, gaf een bevlogen lezing over het belang van waarheid en waarheidsvinding.
Het boek bevat een bijdrage van Jan De Beule en Andreas Debrouwere (Vakgroep Wiskunde en Data Science, VUB), waarin de auteurs dieper ingaan op wiskundige waarheden.
Wiskundige resultaten worden vaak beschouwd als universele waarheden. In dit essay proberen de auteurs duidelijk te maken dat deze these subtieler is dan dat ze op het eerste gezicht lijkt. Vooreerst maken ze het onderscheid tussen de wiskundige methode en wiskundige waarheden, ook wel stellingen genoemd. De wiskundige methode kan men kort omschrijven als een spel waarin dezelfde spelregels steeds dezelfde waarheden opleveren. Meer bepaald maken wiskundigen gebruik van axioma’s en logisch redeneren om stellingen te bewijzen. Dit lijkt de wiskundige methode universeel te maken. Daarentegen worden stellingen soms gecontesteerd, dit lijkt ze niet universeel te maken. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een beroemde Wiskundige stelling, de zogenaamde Banach-Tarski paradox.
https://www.vub.be/nl/nieuws/opinie-vub-rector-jan-danckaert-en-vub-fellow-alicja-gescins
https://www.aspeditions.be/en/book/een-vraag-naar-waarheid/19326